1.Mikserem ucieramy margarynę z cukrem i żółtkami. Dodajemy mleko i miksujemy, aż składniki dobrze się połączą. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i łyżką mieszamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Ubijamy pianę z białek, dodając szczyptę soli. Do pierwszej części ciasta dodajemy 2/3 części piany, a do drugiej części ciasta kakao i po wymieszaniu resztę piany.
Do formy wylewamy jasne ciasto, na nie równomiernie kładziemy ciemne. Jabłka obieramy i kroimy na szóstki. Jabłka układamy na wierzchu grubszą stroną lekko wciskając w ciasto. Piec 25-45 min w 180 stopniach.
2.Gotujemy 1/2 l mleka z cukrem. W reszcie mleka rozprowadzamy mąki i budyń i wlewamy to powoli na wrzące mleko. Studzimy budyń i zimny ucieramy mikserem z margaryną. Z podanych składników przygotowujemy polewę. Składniki polewy mieszamy i zagotowujemy na wolnym ogniu.
Komentarze