Etouffee czyli pyszne duszone krewetki

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Potrawa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Zrobiłam ją w tym roku swojemu narzeczonemu na walentynki i bardzo mu smakowała.

  • 60 min

Składniki:

  • - 225 g masła
    - 2 duże białe cebule
    - seler naciowy (6 łodyg) bądź seler ze słoika (odlać sos)
    - 3-5 ząbków czosnku (jak kto lubi)
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 230 g krewetek tygrysich
    - 100 g pokrojonych świeżych pieczarek
    - 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
    - 2 łyżki ostrej papryki w proszku
    - można dodać chili
    - pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Etouffee czyli pyszne duszone krewetki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej patelni stopić masło i podsmażyć cebulę, seler i czosnek do momentu gdy zmiękną. Jeżeli seler świeży nie ze słoika to może zająć to ok 40 minut.
  • 2. Wmieszać mąkę i krótko gotować, nie przysmażać. Wmieszać krewetki i gotować ok 20 minut.
  • 3. Na drugiej patelni podsmażyć na odrobinie masła pieczarki a następnie dodać je do reszty dania. Wlać 2 - 3 szklanki wody. Na koniec potrawę należy przyprawić papryką słodką, papryką ostrą, solą i pieprzem.

Porady

Podawać można z ryżem bądź samo. Idealne dla dwojga na romantyczną kolację lub dla całej rodziny. Przepis dla 4-5 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować