REKLAMA

Pyszne duszone pieczarki

wyświetlono: 1067 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Absolutny rarytas. Jędrne, soczyste, lekko pikantne a jednocześnie delikatne w smaku - są wspaniałym obiadowym dodatkiem.

opublikowany: 10.01.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
    1 średniej wielkości cebula
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczka masła
    sól i pieprz do smaku
    natka pietruszki do posypania
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Obieram cebulę i kroję ją w kostkę. Rozgrzewam olej na patelni, wkładam cebulę, oprószam ją solą (ja używam soli ziołowej), przykrywam patelnię i na średniej mocy palnika smażę ok. 5 minut - cebula ma zrobić się szklista i lekko złota.
    W międzyczasie kroję pieczarki (jeśli trzeba, wcześniej je oczyszczam, jak napisałam wyżej): każdą na 2-4 plasterki. Plasterki powinny być grubości ok. 0,5 cm.
    Do podsmażonej cebuli dodaję masło, dokładam pokrojone pieczarki, znowu wszystko oprószam solą, przykrywam patelnię i duszę 8-10 minut (średnia moc palnika). Pieczarki wypuszczą sporo soku, w którym pięknie się uduszą.
    Odkrywam patelnię i smażę jeszcze 3-4 minuty, mieszając, by odparować nadmiar wody. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
    Przed podaniem posypuję drobno posiekaną natką pietruszki.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: grumko

Pyszne duszone pieczarki

Funghi Insaporiti

kategoria: Przystawki opublikowany: 22.01.2011 | wyświetlono: 281 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można pora.

kategoria: Dania główne opublikowany: 11.05.2014 | wyświetlono: 33250 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 3
Dodane przez: butterflyek butterflyek

Duszone pieczarki z cebulką i koperkiem

Szybka i tania przystawka doskonała do mięs różnego rodzaju, pyszna na ciepło i na zimno

kategoria: Przystawki Dodatki opublikowany: 17.08.2012 | wyświetlono: 8056 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE