Krewetki duszone na maśle czosnkowym z nacią pietruszki

  • wyświetlono: 7356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

W czasie smażenia z patelni unosił się niesamowity aromat masełka oraz czosnku. Zajadaliśmy z chlebkiem, który maczaliśmy w tym przepysznym tłuszczyku, który powstał ze smażenia:)

ilka_86
  • 2 porcje
  • Łatwy

Składniki

- krewetki królewskie: 25 dekagramów
- czosnek (ząbki): 4 sztuki
- masło kostka: 0.33 sztuki
- pietruszka zielona: 0.33 szklanki
- sól: 1 szczypta

Sposób przygotowania przepisu:

Krewetki duszone na maśle czosnkowym z nacią pietruszki

  • Krewetki duszone na maśle czosnkowym z natką1. Połowę masła dokładnie wymieszać z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Pozostały czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.

    Krewetki rozmrozić, obgotować, wrzucając je na wrzącą wodę na 1-2 min., odłowić, przełożyć na sitko, aby ostygły.

    Na patelni rozpuścić 1/4 masła z czosnkiem, wrzucić krewetki. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie co 5 min. dodawać resztę masła i czosnku. Na 3-4 min. przed końcem wrzucić dokładnie posiekaną natkę.

    Krewetki będą gotowe, jeśli zrobią się złotawe. Najlepszym sposobem jest wyjęcie jednej krewetki i spróbowanie jej. Powinna być mocno czosnkowa, a mięso nie za miękkie i nie za twarde.

Jeśli posmakowało Wam to danie, sprawdźcie też inne przepisy na krewetki tygrysie

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimawiosnakomuniawalentynkijesieńpiknikkolacja we dwojeślubimprezykonkurs_karnawałkrewetki tygrysie

Komentarze

Podobne przepisy

image-0j34xyl

Dodane przez: aliss06

Krewetki czosnkowo-pietruszkowe

Krewetki zawierają bardzo dużą...

krewetki

Dodane przez: Brenia

Krewetki królewskie w sosie maślanko-czosnkowym

Nie ma nic lepszego niż prosty...

masło

Dodane przez: Martyna1991

Masło czosnkowe

Bardzo często zastępuję w mojej...

Masło czosnkowe

Dodane przez: inusia

Masło czosnkowe

Masło jest szybkie i proste w przygotowaniu,...

Masło czosnkowo-rozmarynowe

Dodane przez: edytaha

Masło czosnkowo-rozmarynowe

Doskonały dodatek do grzanek, pieczonego...

Dodane przez: gizmo_ne

Smażone krewetki z warzywami.

Co takiego w sobie kryją owoce...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE