Krewetki duszone na maśle czosnkowym z nacią pietruszki
- wyświetlono: 7356 |
- dodany do książki kucharskiej: 3 |
- polecenia: 0
W czasie smażenia z patelni unosił się niesamowity aromat masełka oraz czosnku. Zajadaliśmy z chlebkiem, który maczaliśmy w tym przepysznym tłuszczyku, który powstał ze smażenia:)
2 porcje
Łatwy
Składniki
- krewetki królewskie: 25 dekagramów- czosnek (ząbki): 4 sztuki
- masło kostka: 0.33 sztuki
- pietruszka zielona: 0.33 szklanki
- sól: 1 szczypta
Sposób przygotowania przepisu:
Krewetki duszone na maśle czosnkowym z nacią pietruszki
1. Połowę masła dokładnie wymieszać z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Pozostały czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.
Krewetki rozmrozić, obgotować, wrzucając je na wrzącą wodę na 1-2 min., odłowić, przełożyć na sitko, aby ostygły.
Na patelni rozpuścić 1/4 masła z czosnkiem, wrzucić krewetki. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie co 5 min. dodawać resztę masła i czosnku. Na 3-4 min. przed końcem wrzucić dokładnie posiekaną natkę.
Krewetki będą gotowe, jeśli zrobią się złotawe. Najlepszym sposobem jest wyjęcie jednej krewetki i spróbowanie jej. Powinna być mocno czosnkowa, a mięso nie za miękkie i nie za twarde.
Jeśli posmakowało Wam to danie, sprawdźcie też inne przepisy na krewetki tygrysie.
Podobne przepisy
Dodane przez: Brenia
Krewetki królewskie w sosie maślanko-czosnkowym
Nie ma nic lepszego niż prosty...
Komentarze