Ekstrakt waniliowy do ciast

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu Moje wypieki, /przepis/ekstrakt-z-waniliija tylko zrobiłam z połowy produktów.Na zdjęciu 1- tygodniowy

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 strąki wanilii
    1 szklanka wódki, rumu lub brandy, ja użyłam rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Dodatki

Ekstrakt waniliowy do ciast - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Strąki wanilii rozciąć wzdłuż ale nie do końca, końcówki powinny być złączone.
    Ułożyć w butelce i zalać alkoholem. Mają być zakryte. Zakręcić i wynieść w ciemne chłodne miejsce byle nie w lodówce.
    Co jakis czas energicznie potrząsać butelką z zawartością płynu.
    Jeżeli nasionka wanilii zużyliśmy do ciasta to same strąki można dorzucać do buteleczki bowiem im więcej lasek wanilii tym aromat mocniejszy i ciemniejszy. Po 2 miesiącach osiąga swoją moc. Ze względu na zawartość alkoholu, ekstrakt dodajemy do zimnych mas lub letnich aby nie wyparował alkohol.

Porady

jeżeli mamy jasną butelkę to owinąć ją folią aluminiową wtedy nie będzie docierało do niej światło

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować