Eklerki z nadzieniem orzechowo- cynamonowym

0 (0 ocen)

Nadziane pysznym kremem orzechowo-cynamonowym, a do tego oblane mleczną czekoladą z orzechową posypką :)Serdecznie Wam polecam! Są przepyszne!

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    100g masła
    4 małe jajka
    szczypta soli


    Składniki na krem:

    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1/2 szkl cukru
    2-3 łyżki mąki


    Polewa:

    2/3 tabliczki mlecznej czekolady
    kilka łyżek mleka

    + garść startych orzechów do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Eklerki

Eklerki z nadzieniem orzechowo- cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku należy zagotować wodę z masłem i solą.

    Gdy zacznie wrzeć dodać mąkę, szybko wymieszać i zdjąć z ognia. Zostawić do CAŁKOWITEGO wystudzenia.

    Po tym czasie dodać pojedynczo jajka i dobrze wymieszać.

    Nałożyć ciasto do szprycy bądź rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na blaszkę (posmarowaną masłem i obsypaną mąką) a la wałeczki ( 1cm * 12cm).

    Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 o.
  • 2. KREM: Wszystkie składniki należy ubić mikserem, postawić na ogień i gotować aż zgęstnieje.Odstawić.

    Gdy wystygnie utrzeć masę z 50g masła, garścią drobno zmielonych orzechów włoskich i 3/4 łyżeczki cynamonu.

    Wystudzone eklerki nadziewać kremem przy pomocy szprycy lub rękawa. Ja robiłam z boku małą dziurkę i wciskałam w nią krem ( najpierw po jednej, potem do drugiej stronie).
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z mlekiem. Delikatnie ostudzić.

    Maczać wierzch i boki eklerków w czekoladzie, odstawić na tackę i posypać startymi orzechami włoskimi.

    Włożyć na chwilę do lodówki by czekolada szybciej zastygła.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować