Eklerki z nadzieniem orzechowo- cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku należy zagotować wodę z masłem i solą.
Gdy zacznie wrzeć dodać mąkę, szybko wymieszać i zdjąć z ognia. Zostawić do CAŁKOWITEGO wystudzenia.
Po tym czasie dodać pojedynczo jajka i dobrze wymieszać.
Nałożyć ciasto do szprycy bądź rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na blaszkę (posmarowaną masłem i obsypaną mąką) a la wałeczki ( 1cm * 12cm).
Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 o.
2.KREM: Wszystkie składniki należy ubić mikserem, postawić na ogień i gotować aż zgęstnieje.Odstawić.
Gdy wystygnie utrzeć masę z 50g masła, garścią drobno zmielonych orzechów włoskich i 3/4 łyżeczki cynamonu.
Wystudzone eklerki nadziewać kremem przy pomocy szprycy lub rękawa. Ja robiłam z boku małą dziurkę i wciskałam w nią krem ( najpierw po jednej, potem do drugiej stronie).
3.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z mlekiem. Delikatnie ostudzić.
Maczać wierzch i boki eklerków w czekoladzie, odstawić na tackę i posypać startymi orzechami włoskimi.
Włożyć na chwilę do lodówki by czekolada szybciej zastygła.
Komentarze