Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą

4.34 (229 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Te eklerki rozpływają się w ustach

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto na eklerki:

    1 szklanka wody
    1/2 kostki masła
    1 szklanka mąki
    5 jajek
    papier do pieczenia

    Krem budyniowy:

    2 szklanki mleka
    6 łyżek cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    1 budyń waniliowy
    1 kostka masła
    1 gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z 2 łyżkami oleju
Wystaw ocenę:

4.34 (229 ocen)

Zobacz również:

Desery Eklerki

Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Eklerki: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. 2 duże blaszki do pieczenia wyłożyć przyciętym do formy papierem do pieczenia. W średniej wielkości garnku wodę zagotować z masłem, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Następnie nadal wstawić na ogień, ciągle mieszając aż do momentu gdy ciasto ptysiowe będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia, przestudzić i wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem do momentu aż masa będzie jednolita. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskać na blaszkę podłużne eklerki (z tej ilości ciasta ok 15 sztuk). Czas pieczenia ok. 25 min. w 200 st C. Wystudzić.
  • 2. Krem budyniowy: 1/2 szklanki mleka odlać (w tym rozprowadzić budyń z mąką) resztę mleka zagotować z cukrem.Do gotującego mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Jak budyń jest już letni to dodajemy go po łyżce do ubitego wcześniej mikserem masła, ciągle miksując.
  • 3. Zimne eklerki przekroić nożem poziomo na pół i napełnić kremem, złożyć i polać rozpuszczoną czekoladą.

Porady

Z tego przepisu można zrobić także ptysie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować