Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Eklerki: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. 2 duże blaszki do pieczenia wyłożyć przyciętym do formy papierem do pieczenia. W średniej wielkości garnku wodę zagotować z masłem, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Następnie nadal wstawić na ogień, ciągle mieszając aż do momentu gdy ciasto ptysiowe będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia, przestudzić i wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem do momentu aż masa będzie jednolita. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskać na blaszkę podłużne eklerki (z tej ilości ciasta ok 15 sztuk). Czas pieczenia ok. 25 min. w 200 st C. Wystudzić.
2.Krem budyniowy: 1/2 szklanki mleka odlać (w tym rozprowadzić budyń z mąką) resztę mleka zagotować z cukrem.Do gotującego mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Jak budyń jest już letni to dodajemy go po łyżce do ubitego wcześniej mikserem masła, ciągle miksując.
3.Zimne eklerki przekroić nożem poziomo na pół i napełnić kremem, złożyć i polać rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze