Dżem z suszonych owoców na poprawę trawienia

0 (0 ocen)

Taki dżem zawiera wyłącznie naturalny cukier pochodzący z owoców, ma wysoką zawartość błonnika i pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit :)

Składniki:

  • śliwki suszone
    rodzynki
    morele suszone
    gruszki suszone
    jabłka suszone
    figi suszone
    daktyle suszone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z suszonych owoców na poprawę trawienia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0l5tac7 1. Duży słoik wypełnić suszonymi owocami w dowolnych proporcjach, zalać gorącą wodą, zakręcić i pozostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na min. tydzień, aż zalewa zacznie mieć konsystencję lekko żelującą - oznacza to, że owoce spęczniały i oddają do zalewy pektyny.

    Całą zawartość słoika przełożyć do rozdrabniacza elektrycznego, blendera lub malaksera.

    Zmiksować na mus o dość chropowatej konsystencji.

    Przelać całość na patelnię i ogrzewać, często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje.

    Pod koniec dodać sok i skórkę z całej cytryny. Jeszcze kilka minut przesmażyć.

    Gorący dżemik przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić dnem do góry. Pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.

Porady

Jest zbawienny dla osób z nawykowymi zaparciami, ale trzeba pamiętać, że zawiera bardzo dużo błonnika, a błonnik potrzebuje wody! Trzeba dużo pić :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować