Dżem z czereśni z szampanem

4.5 (165 ocen)

Dżem na zimę z czereśni. Trochę go urozmaiciłam bo dodałam do niego szampana. Efekt końcowy jak dla mnie bombowy.

Składniki:

  • 1 kg czereśni czerwonych (bez pestek)
    100 ml szampana
    1 cukier żelujący 3:1
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z czereśni z szampanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyć obrać z ogonków i wypestkować. Zasypać cukrem żelującym wymieszać. Na średnim ogniu mieszając zagotować. Wlać szampana i mieszając gotować około 5 minut. Połowę dżemu zmiksować blenderem, wymieszać i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po 15 minutach odwrócić, ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować