Dżem aroniowo śliwkowy

4.87 (168 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Cierpka aronia, ale zdrowa i słodkie śliwki – po usmażeniu ich powstaje zdrowy, gęsty i bardzo smaczny dżem.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg aronii
    1 kg śliwek węgierek
    ½ kg cukru
Wystaw ocenę:

4.87 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z aronii

Dżem aroniowo śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: aronię oskubać z szypułek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na sitku, przełożyć do torebki foliowej, włożyć do zamrażarki na około 6 godzin. Śliwki opłukać, wydrążyć pestki. Owoce przełożyć do garnka o podwójnym dnie, smażyć na małym ogniu (często mieszać) do rozpadnięcia się owoców. Na koniec dodać cukier i smażyć około 5 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików gorący dżem, zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

1.do dżemu można dodać startą skórkę z cytryny w ilości 1 łyżeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować