Dżem śliwkowy z kardamonem

3 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, oryginalny dżem z polskich śliwek węgierek z dodatkiem aromatycznego kardamonu zmienia zwykły dżem w coś niezwykłego, polecam :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek

    1 łyżka soku z cytryny

    1,5 łyżeczki mielonego kardamonu

    1-2 szklanki cukru ( w zależności od tego jak słodki dżem chcemy uzyskać i jak kwaśne są śliwki)

    1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem śliwkowy z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, sok cytryny , dodajemy kardamon– zagotowujemy, zmniejszamy płomień, garnek przykrywamy i gotujemy dżem około 25 minut. Po tym czasie śliwki powinny się rozpadać, wyłączamy je i odstawiamy aby trochę przestygły.

    Śliwki blendujemy, dosypujemy do nich cukier i ponownie zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy dżem kolejne 30 minut.

    Gotowy, gorący dżem przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, starannie zakręcamy i stawiamy do góry dnem – odstawiamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Dżem przechowujemy w chłodnym miejscu, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kardamon Przyprawy Śliwki węgierki

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na: dżem z pigwy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować