dyniowe leniwe...

4.99 (187 ocen)

kluseczki w słonecznym kolorze

Składniki:

  • 250g twarogu
    300g puree z dyni
    1 jajko
    1,5 szklanki maki + mąka do podsypywania
    odrobina soli
    kawałek masła
    cukier do posypania
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.99 (187 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Dyniowe leniwe... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. puree z dyni

    Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka ok 10 minut. Odlewamy wodę i widelcem rozdrabniamy można także blenderem.
  • 2. W misce rozgniatamy widelcem twaróg, na w miarę gładką masę. Dodajemy puree z dyni, jajko i dokładnie mieszamy. Wsypujemy make, odrobinę soli i zagniatamy gładkie ciasto - jeśli mocno się klei dosypujemy po odrobinie mąki. (Niektóre dynie są bardzo mokre i puree z nich będzie wodniste.)
  • 3. W międzyczasie w dużym garnku należy zagotować wodę z odrobiną soli. Ciasto wykładamy na dobrze posypany mąka blat. Odrywamy po kawałku, formujemy kluseczki. Wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy około 2 min od wypłynięcia na powierzchnie.
  • 4. Ja podobnie jak Kasia wyławiałam łyżką cedzakową, dokładnie osączałam z wody i wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym masłem, na talerzu posypałam cukrem i cynamonem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować