Dyniowe ciasto na pizzę

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moje ostatnie kulinarne odkrycie. Pizza wychodzi miękka, żółciutka, dodaj do niej ulubione składniki i pyszny obiad lub gorąca kolacja gotowe.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - drożdże swieże: 50 gramów
    - mąka pszenna: 7 szklanek
    - puree z dyni: 1.5 szklanki
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - Czosnek granulowany: 1 łyżeczka
    - woda ciepła: 0.75 szklanki
    - cukier brązowy: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Dyniowe ciasto na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć, dodać dosyć ciepłą wodę, cukier oraz odrobinę mąki. Odstawić na ok. 5 minut żeby zaczyn "ruszył".
  • 2. 6 szklanek mąki wymieszać z solą, czosnkiem, olejem, zaczynem oraz purée.
  • 3. Zagniatać podsypując pozostałą mąką. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
  • 4. Przełożyć do wysypanej mąką dużej miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 5. Lekko przerobić, podzielić na 2-3 porcje, na pizzy rozłożyć ulubione dodatki, piec ok, 20 minut w temp. 250 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.84 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pizza

To może cię zainteresować