Połączenie smaków i składników, z których zawsze wychodzi coś pysznego!
15 min
Składniki:
1 duży pomidor malinowy
100 g szpinaku (świeży lub mrożony)
1 łyżka masła
1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
50 g camemberta
marynata do kurczaka: po 1/2 łyżeczki curry, słodkiej papryki, pieprzu cytrynowego, mielonej kolendry
po 1 /2 łyżki sosu sojowego i słodko kwaśnego sosu TaoTao
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony pieprz do smaku
Duszona pierś, szpinak i pomidory zapiekane pod camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotować marynatę, wymieszać.Pierś opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w poprzek na kosteczki około 1,5-2cm i przełożyć do marynaty i odstawić do połączenia się smaków na 5 minut. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki,pokroić w ćwiartki.
2.Kurczaka smażyć na mocno rozgrzanej patelni (bez użycia tłuszczu gdyż był on w marynacie) przez około 4 minuty aż mięso ładnie się zrumieni.
Następnie dodać szpinak i dusić aż wszystkie soki odparują dodać łyżkę masła i pomidory. Wszystko przemieszać i dusić jeszcze około 2 minuty.
3.Camemberta pokroić w cieniutkie plasterki położyć na wierzchu, przykryć pokrywką i dusić jeszcze około 30 sekund, aż ser się lekko zatopi.
Energicznym ruchem zsunąć na talerz, podawać gorące!
Komentarze