Duszona pierś, szpinak i pomidory zapiekane pod camembertem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Połączenie smaków i składników, z których zawsze wychodzi coś pysznego!

  • 15 min

Składniki:

  • 1 duży pomidor malinowy
    100 g szpinaku (świeży lub mrożony)
    1 łyżka masła
    1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
    50 g camemberta
    marynata do kurczaka: po 1/2 łyżeczki curry, słodkiej papryki, pieprzu cytrynowego, mielonej kolendry
    po 1 /2 łyżki sosu sojowego i słodko kwaśnego sosu TaoTao
    2 łyżki oliwy
    świeżo zmielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Duszona pierś, szpinak i pomidory zapiekane pod camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować marynatę, wymieszać.Pierś opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w poprzek na kosteczki około 1,5-2cm i przełożyć do marynaty i odstawić do połączenia się smaków na 5 minut. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki,pokroić w ćwiartki.
  • 2. Kurczaka smażyć na mocno rozgrzanej patelni (bez użycia tłuszczu gdyż był on w marynacie) przez około 4 minuty aż mięso ładnie się zrumieni.
    Następnie dodać szpinak i dusić aż wszystkie soki odparują dodać łyżkę masła i pomidory. Wszystko przemieszać i dusić jeszcze około 2 minuty.
  • 3. Camemberta pokroić w cieniutkie plasterki położyć na wierzchu, przykryć pokrywką i dusić jeszcze około 30 sekund, aż ser się lekko zatopi.
    Energicznym ruchem zsunąć na talerz, podawać gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Pomidor Szpinak Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować