drożdżowy placek ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Naszemu znajomemu tak smakowała, że nie mógł się nachwalić. Jeśli lubicie szpinak to na pewno Wam zasmakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:

    225 g mąki
    2 łyżki oleju
    15 g drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    135 ml letniej wody
    na nadzienie:
    300 g mrożonego szpinaku
    2 łyżka masła
    1 serek topiony bez dodatków
    2-3 łyżki śmietany
    1 mała pierś z kurczaka
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    2 ząbki czosnku
    ser feta
    pomidor
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne Pizza

Drożdżowy placek ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z resztą składników. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • 2. Szpinak rozmrozić, podsmażyć na maśle. Dodać. serek topiony i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia.
  • 3. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem i podsmażyć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Wyłożyć szpinak, mięso i fetę pokrojoną w kostkę. Piec około 3o minut w 190*C. Podawać na ciepło z dodatkiem cząstek pomidora.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować