Drożdżówki z makiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zrobić rozczyn. Mleko podgrzać aby było letnie. ½ szklanki mleka wlać do osobnego naczynia, dodać 2 łyżeczki mąki i 2 łyżeczki cukru. Dodać pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać aby wszystkie składniki rozpuściły się w letnim mleku. Odstawić na ok. 15 minut, aż rozczyn potroi swoją objętość. Po tym czasie, do dużego naczynia wsypać przesianą mąkę, cukier i sól, dodać rozczyn i zamieszać łyżką aby składniki się połączyły. Następnie wyrabiać rękami ok. 1 minutę, po czym dodać rozpuszczone wcześniej masło. Ciasto zarabiać około 5 minut, a następnie pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Mak wsypać do naczynia, sparzyć wrzącym mlekiem, pozostawić na około 45 minut. Po tym czasie dodać roztopione masło, miód, cukier, żółtko jaja oraz rodzynki.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt, rozsmarować na całej powierzchni makiem, zwinąć w roladę, a następnie krajać nożem na kawałki o szerokości ok. 3 cm. Każdy kawałek docisnąć na środku do dołu aby wyszedł charakterystyczny kształt. Przed pieczeniem smarować dokładnie roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze ok. 190ºC do uzyskania brązowego koloru. Po upieczeniu studzić na kratce.
Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Gotowym lukrem polewać drożdżówki. Smacznego!
Porady
Drożdżówki zyskają bardziej wyrazisty smak, gdy do masy makowej dodasz posiekane orzechy włoskie.
Komentarze