Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie rozczynu:
Drożdże rozpuścić z mlekiem, łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki,dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajko i żółtka. Zagnieść ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Wykonanie masy makowej:
Mak wypłukać i zalać mlekiem i gotować 10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Zmielić i wymieszać z cukrem,rodzynkami i skórką pomarańczową.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 mm, długości ok. 60x20. Rozsmarować połowę masy makowej i zwinąć. Poprzecinać nożem na 9 kawałków. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.40 s C by wyrosły. Po ok. 10 minutach piekarnik nastawić do temp. 220 s C i piec 30 minut. Ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego
Porady
dokładnie zawinięte w folię aluminiową drożdżówki utrzymują świeżość przez parę dni.
Komentarze