Drożdżówki z makiem

5 (186 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne drożdżówki z makiem idealne do kawy lub herbaty.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na 18 średnich drożdżówek.
    Składniki na ciasto drożdżowe:
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mleka
    1/2 kostki masła rozpuszczonego
    1 jajko
    3 żółtka
    40 g drożdży
    cukier wanilinowy
    Składniki na masę makową:
    2 szklanki maku
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mleka
    dodatkowo:
    3 łyżki rodzynek
    3 łyżki skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie rozczynu:
    Drożdże rozpuścić z mlekiem, łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki,dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajko i żółtka. Zagnieść ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
    Wykonanie masy makowej:
    Mak wypłukać i zalać mlekiem i gotować 10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Zmielić i wymieszać z cukrem,rodzynkami i skórką pomarańczową.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 mm, długości ok. 60x20. Rozsmarować połowę masy makowej i zwinąć. Poprzecinać nożem na 9 kawałków. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.40 s C by wyrosły. Po ok. 10 minutach piekarnik nastawić do temp. 220 s C i piec 30 minut. Ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego

Porady

dokładnie zawinięte w folię aluminiową drożdżówki utrzymują świeżość przez parę dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować