Drożdżówki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mięciutkie i słodziutkie nikt im się nie oprze.Zaskakujący smak smażonych jabłek.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto :
    60g drożdży
    4 jajka
    8 szklanek mąki pszennej
    1 1/2 szklanki mleka
    14 łyżek cukru
    125g margaryny

    Nadzienie:
    5jabłek
    1/2szkl. cukru

    kruszonka:
    8 łyżek mąki
    6 łyżek cukru
    50g margaryna

    Dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Jajko

Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy drożdże w 1/3szkl. letniego mleka razem z 4 łyżkami mąki i 4 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły. Jajka, mąkę, pozostałe mleko i cukier wsypać do miski dodając do nich wyrośnięty rozczyn. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy stopniowo do wszystkich składników.Wyrabiamy ciasto. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie. Jabłka myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do garnka dodając cukier i gotujemy ok. 15min. pod przykyciem. Odstawiamy do wystygnięcia- odcedzamy z soku.
  • 3. Następnie formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce . Dnem od szklanki w środku zrobić wgłębienie. Na koniec bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem.
  • 4. Po łyżce jabłek wkładamy we wgłębienia bułeczek. Kruszonkę rozetrzeć w palcach i posypać po wierzchu. Pieczemy ok 20-25min. w 180C na lekko złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować