Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

4.5 (199 ocen)

Drożdżówki z budyniem można przygotować na wiele sposobów. Ja połączyłam smak ciasta drożdżowego z budyniem waniliowym i brzoskwiniami. Oczywiście nie mogło obejść się bez waniliowej kruszonki. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 kostki roztopionej i przestudzonej margaryny,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 2 jajka do ciasta.
    • 1 jajko do smarowania brzegów
    Budyń:
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 budyń waniliowy,
    • Cukier do smaku,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Kruszonka:
    • 120 g mąki,
    • 50 gram cukru kryształu,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 60 gram masła
    Dodatkowo:
    • około 10 owoców brzoskwiń.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
    Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  • wykonanie wgłębienia 2. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
  • wypełnienie środka 3. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.

    Jako nadzienia użyłam waniliowego budyniu.
    Na każdej drożdżówce, na budyniu ułożyłam polówkę brzoskwini. Całość posypałam waniliową kruszonką.
  • ugotowany budyń 4. BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń , oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
  • kruszonka 5. KRUSZONKA:Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.
  • 6. OWOCE:
    Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować