Drożdżówki z budyniem można przygotować na wiele sposobów. Ja połączyłam smak ciasta drożdżowego z budyniem waniliowym i brzoskwiniami. Oczywiście nie mogło obejść się bez waniliowej kruszonki. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• 1 szklanka mleka,
• 0,5 kostki roztopionej i przestudzonej margaryny,
• 5 dag drożdży,
• 0,5 szklanki cukru,
• 2 jajka do ciasta.
• 1 jajko do smarowania brzegów
Budyń:
• 0,5 litra mleka,
• 1 budyń waniliowy,
• Cukier do smaku,
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
• 120 g mąki,
• 50 gram cukru kryształu,
• 1 cukier waniliowy,
• 60 gram masła
Dodatkowo:
• około 10 owoców brzoskwiń.
Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
2.Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
3.Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.
Jako nadzienia użyłam waniliowego budyniu.
Na każdej drożdżówce, na budyniu ułożyłam polówkę brzoskwini. Całość posypałam waniliową kruszonką.
4.BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń , oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
5.KRUSZONKA:Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.
6.OWOCE:
Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę.
Komentarze