Drożdżówki dwusmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły”. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli, utarte z cukrem żółtka, letnie mleko, drożdże i margarynę. Wyrabiać ciasto do momentu jak będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła. W środku za pomocą spodu od szklanki lub ręki robimy zagłębienie i nakładamy oba farsze. Możemy również odrywać kawałki ciasta i ręcznie formować placuszki z wgłębieniem w środku. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce
i pieczemy 15-20 minut w temp. 170 stopni.
2.Farsz serowy: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i budyń.
3.Farsz jabłkowy: jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę, zasypać cukrem, dodać wodę i smażyć na wolnym ogniu. Jabłek nie należy smażyć za długo, powinny być wyczuwalne kawałki. Na sam koniec dodać cynamon lub gotową przyprawę.
Porady
Z podanej porcji wyszły mi 24 drożdżówki (po 6 na blachę). Możemy również zrobić mniejsze. Moje wielkościowo przypominały te sklepowe.
Komentarze