Drożdżówka oliwki z migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z drożdżami a następnie wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą w misce za pomocą łyżki. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 45 min). Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy (śr. 22cm) i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
2.Kruszonka: wszystkie składniki rozgnieść w palcach aby powstała kruszonka. Część płatków wymieszać z kruszonką.
3.Wyrośnięte ciasto posypać kruszonka i migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Ciasto ostudzić i polać lukrem.
Porady
Opakowanie drożdży instant 7g = 25g świeżych drożdży gdyby ktoś chciał użyć do ciasta świeżych drożdży.
Komentarze