Drożdżówka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na puree wykorzystałam mniej więcej 0,5 kg dyni. Obrałam ją, starłam na tarce o dużych oczkach i gotowałam do miękkości w garnku. Potem zmiksowałam blenderem.
2.Zrobić rozczyn: podgrzej niewielką ilość mleka, rozpuść w nim cukier, po czym zalej nim drożdże. Dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj, tak, aby drożdże rozpuściły się w mleku i nie było żadnych grudek. Następnie miskę z rozczynem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20-40 minut.
3.Masło rozpuść, lekko ostudź. Połącz z puree oraz z mlekiem. Dodaj skórkę cytrynową i wymieszaj.
4.Do rozczynu dodaj mąkę, cukier, sól, cynamon, rodzynki, potem mleko wymieszane z masłem, dynią i skórką. Wyrób ciasto aż będzie elastyczne i miękkie (nie będzie mocno zwarte). Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
5.Zrób kruszonkę: zagnieć wszystkie składniki do połączenia się masy.
Dwie keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Do każdej wyłóż połowę ciasta drożdżowego, posyp kruszonką i odstaw w ciepłe miejsca do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180°C ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Komentarze