Drożdżowe wstążki z serem i dżemem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: 1 szklankę mąki wysypać do dużej miski, zrobić kopczyk, dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 1/4 szklanki mleka. Odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki bez tłuszczu, wyrobić ciasto, dodać na końcu roztopione, przestudzone tłuszcze i dalej wyrabiać ciasto tak długo by ciasto odstawało od ręki, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, przenieść na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek. Pokroić na małe prostokąty. Ser ze składnikami zmiksować. Na środek każdego prostokąta rozłożyć nadzienie serowe lub jagodowe, zwinąć wzdłuż dłuższego boku, dokładnie zlepić końce. Każdą drożdżówkę przekręcić przez środek. Tępą stroną noża zrobić wgłębienia na końcach ciasta.
Blaszki natłuścić, posypać delikatnie mąką, ułożyć drożdżówki, każdą posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku podgrzanym do temp. 180 stopni na złoty kolor przez 25-30 minut.
Porady
Zamiast dżemu jagodowego możemy użyć marmolady wieloskładnikowej lub świeże owoce.
Komentarze