DROŻDŻOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z czekoladą.Idealne na słodką przekąskę przed tv, do pracy albo do szkoły.Łatwe do zrobienia, szybkie do zjedzenia, miękkie, puszyste i delikatne – IDEALNE!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – 500 g

    * mleko – 0,5 szkl

    * jajko – 3 szt

    * świeże drożdże – 25 g

    * masło – 100 g

    * cukier – 4 łyżki

    DODATKOWO :

    * czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej.

    Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru.

    Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo łączymy ze stopionym masłem.

    Dodajemy przesianą mąkę, resztę mleka i drożdżowy zaczyn.

    Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.

    Wyrośnięte jeszcze chwilkę wyrabiamy, rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty.

    Na każdy nakładamy porcję czekolady, formujemy rogaliki i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

    Pieczemy na złoty kolor w 180C.

    Posypujemy cukrem pudrem!

    Smacznego!

Porady

Czekoladę w rogalikach śmiało możemy zamienić na suszony owoc, dżem albo bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować