Drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mleka przelać do garnka i lekko podgrzać. W misce rozkruszyć drożdże, posypać dwiema łyżkami cukru i zalać letnim mlekiem. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
2.Gdy rozczyn będzie rosnąć należy rozpuścić margarynę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
3.Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.
Do dużej miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać zmiksowane jajka, pozostałą część mleka, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn.
Wszystkie składniki należy dokładnie wrobić na stolnicy tak aby powstało gładkie ciasto.
Przekładamy wyrobione ciasto do miski, oprószamy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
4.Gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Do jabłek dodajemy cukier i cynamon według uznania.
5.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkącie kładziemy łyżeczkę wcześniej przygotowanych jabłek i zawijamy na kształt rogalika.
Blachę wykładamy papierem i układamy na niej rogaliki. Smarujemy je mlekiem.
6.Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 min w 180°C. Powinny być zarumienione
Komentarze