Zapiekanka z patelni

0 (0 ocen)

  • 30 min

zostało mi z obiadu trochę ziemniaków. Postanowiłam połączyć je z innymi składnikami które miałam akurat w domu i wyszła pyszna "zapiekanka" z patelni.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    1 cała papryka czerwona
    2 średnie cebule
    2 parówki lub jedna większa kiełbasa
    15 dag tartego sera żółtego
    papryka słodka, przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz, majeranek do smaku
    trochę masła klarowanego lub oleju do smażenia


    trochę śmietany 18% do lepszego smaku
    koperek

Zapiekanka z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść.
    Cebule, paprykę i parówki pokroić w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić cebulę, paprykę i parówki, aż się zeszklą. Gdy składniki się podsmażą należy dodać ziemniaki i przyprawić według własnego uznania. Pod koniec smażenia dodać startego sera i gdy ser się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami nakładać na talerze.
  • gotowe danie 3. Na gotowe danie nałożyć łyżkę śmietany 18% i posypać koperkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy