zostało mi z obiadu trochę ziemniaków. Postanowiłam połączyć je z innymi składnikami które miałam akurat w domu i wyszła pyszna "zapiekanka" z patelni.
30 min
Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 cała papryka czerwona
2 średnie cebule
2 parówki lub jedna większa kiełbasa
15 dag tartego sera żółtego
papryka słodka, przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz, majeranek do smaku
trochę masła klarowanego lub oleju do smażenia
Zapiekanka z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść.
Cebule, paprykę i parówki pokroić w kostkę.
2.Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić cebulę, paprykę i parówki, aż się zeszklą. Gdy składniki się podsmażą należy dodać ziemniaki i przyprawić według własnego uznania. Pod koniec smażenia dodać startego sera i gdy ser się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami nakładać na talerze.
3.Na gotowe danie nałożyć łyżkę śmietany 18% i posypać koperkiem
Komentarze