Drożdżowe obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować mleko.Odlać 0,5 szklanki mleka , do niej wsypać 1,5 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki i rozkruszyć drożdże.Wszystko dobrze rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął rosnąć.
Do pozostałego mleka włożyć margarynę i roztopić oraz troszkę ostudzić.
Do miski wsypać 3 szklanki mąki , na środek wylać roztarte w miseczce jajka z 1,5 łyżką cukru i cukrem waniliowym.Wlać ocet.Gdy zaczyn już będzie idealnie wyrośnięty wlewamy do miski wraz z margaryną i zagniatamy ciasto dodając resztę mąki.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne . Odstawiamy na ponad godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto nam wyrośnie dzielimy na kilka części .Rozwałkowywujemy wałkiem duże kółka wycinamy szklanką a małe kieliszkiem.Gdy już wykorzystamy wszystkie ciasto wszystkie obwarzanki zostawiamy na ok 20 minut i dopiero potem smażymy na nagrzanym tłuszczu.Gotowe obwarzanki dzieci obsypują cukrem pudrem.
Porady
Obwarzanki najlepiej robić gdy w domu jest ciepło ponieważ muszą rosnąć.
Komentarze