DROŻDŻOWE OBWARZANKI

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Obwarzanki długo pozostają świeże i przede wszystkim smaczne

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    50 g drożdży
    3 łyżki cukru
    2 całe jajka
    50 g margaryny
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    2 duże łyżki octu
    4 szklanki mĄki
    cukier puder do obsypania
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SMACZNEGO 1. Zagotować mleko.Odlać 0,5 szklanki mleka , do niej wsypać 1,5 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki i rozkruszyć drożdże.Wszystko dobrze rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął rosnąć.
    Do pozostałego mleka włożyć margarynę i roztopić oraz troszkę ostudzić.
    Do miski wsypać 3 szklanki mąki , na środek wylać roztarte w miseczce jajka z 1,5 łyżką cukru i cukrem waniliowym.Wlać ocet.Gdy zaczyn już będzie idealnie wyrośnięty wlewamy do miski wraz z margaryną i zagniatamy ciasto dodając resztę mąki.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne . Odstawiamy na ponad godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto nam wyrośnie dzielimy na kilka części .Rozwałkowywujemy wałkiem duże kółka wycinamy szklanką a małe kieliszkiem.Gdy już wykorzystamy wszystkie ciasto wszystkie obwarzanki zostawiamy na ok 20 minut i dopiero potem smażymy na nagrzanym tłuszczu.Gotowe obwarzanki dzieci obsypują cukrem pudrem.

Porady

Obwarzanki najlepiej robić gdy w domu jest ciepło ponieważ muszą rosnąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować