Łaciaty metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować dwie identyczne formy keksowe.Wysmarować je olejem i wysypać bułką tartą.
Ukręcić mikserem ciasto białe z podanych składników w takiej kolejności jak są podane. Ująć do oddzielnej miseczki 2 łyżki ciasta i wymieszać z odrobiną kakao. Wlać do keksówki białe ciasto i łyżką polać czarną małą resztą. Piec 55 minut w 180 stopniach.
Czarne ciasto wykonać tak samo tylko przed dodaniem kakao ująć 2 łyżki ciasta .Czarne ciasto wlać do drugiej keksówki i zrobić kleksy białym ciastem. Piec 55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i zimne kroimy w kromki.
MASA:
Z litra mleka odlewamy 1 szklankę mleka.Rozrabiamy w niej mąki( trzeba tak je rozprowadzić aby nie było żadnych grudek) .Resztę mleka wstawiamy na ogień.Do letniego dodajemy cukier i cukier waniliowy i margarynę .Zagotowywujemy i wlewany wymieszane mąki i tylko chwilkę gotujemy. Gotową masę studzimy.
Gdy masa jest już zimna bierzemy kromkę czarnego ciasta , kładziemy na nią masę i sklejamy z białą kromką. I tak postępujemy cały czas aż skończą nam się kromki ciasta i masa.Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. W tym czasie robimy polewę.
Do rondelka wkładamy margarynę dodajemy wodę i czekamy , aż się zagotuje.Dodajemy cukier, mieszamy by się rozpuścił i na końcu kakao. Wyjmujemy ciasto i polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Czekamy 5 minut i znów wstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc bo w dzień dzieci łasuchują). I gotowe
Porady
Mimo, że ciasto wydaje się trudne w zrobieniu to wcale tak nie jest..Gotowe ciasto kroimy pod skosem.
Komentarze