Taki dorsz jest wspaniałym daniem dla osób lubiących kuchnię śródziemnomorską. Placuszki można podawać na wykwintne kolacje ( na ciepło lub zimno) oraz jako przekąskę do piwa.
20 min
Składniki:
Składniki:
½ dużego fileta dorsza
sól
3 ziemniaki
natka pietruszki
4 – 6 ząbków czosnku
¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
4 czubate łyżki mąki
4 jajka
olej roślinny
Dorsz w cieście prosto z katalonii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dorsza wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu około 5- 10 minut. Po ugotowaniu rybkę wyjmujemy i dzielimy na małe kawałeczki.
2.Do wywaru z ryby wkładamy pokrojone w talarki i umyte ziemniaki. Gotujemy do miękkości a następnie odcedzamy i rozgniatamy.
3.Do rondelka wlewamy 1 ½ szklanki wody. Gdy woda będzie gorąca wlewamy oliwę i wrzucamy rozgnieciony czosnek. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Dodajemy ziemniaki oraz 4 jajka i wszystko dokładnie mieszamy.
4.Dodajemy również dużo drobno posiekanej natki pietruszki oraz kawałeczki dorsza.
5.Powstała masa ma mieć konsystencję piure. Czekamy do momentu aż wystygnie.
6.W rondelku lub na patelni podgrzewamy olej i smażymy małe kuleczki lub większe placuszki.
Komentarze