Dorsz w cieście prosto z Katalonii

0 (0 ocen)

  • 20 min

Taki dorsz jest wspaniałym daniem dla osób lubiących kuchnię śródziemnomorską. Placuszki można podawać na wykwintne kolacje ( na ciepło lub zimno) oraz jako przekąskę do piwa.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    ½ dużego fileta dorsza
    sól
    3 ziemniaki
    natka pietruszki
    4 – 6 ząbków czosnku
    ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
    4 czubate łyżki mąki
    4 jajka
    olej roślinny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w cieście prosto z katalonii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dorsz gotowany 1. Dorsza wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu około 5- 10 minut. Po ugotowaniu rybkę wyjmujemy i dzielimy na małe kawałeczki.
  • talarki z ziemniaków 2. Do wywaru z ryby wkładamy pokrojone w talarki i umyte ziemniaki. Gotujemy do miękkości a następnie odcedzamy i rozgniatamy.
  • gotowa masa 3. Do rondelka wlewamy 1 ½ szklanki wody. Gdy woda będzie gorąca wlewamy oliwę i wrzucamy rozgnieciony czosnek. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Dodajemy ziemniaki oraz 4 jajka i wszystko dokładnie mieszamy.
  • natka pietruszki 4. Dodajemy również dużo drobno posiekanej natki pietruszki oraz kawałeczki dorsza.
  • piure 5. Powstała masa ma mieć konsystencję piure. Czekamy do momentu aż wystygnie.
  • kotleciki 6. W rondelku lub na patelni podgrzewamy olej i smażymy małe kuleczki lub większe placuszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować