Nowość w naszym Świątecznym menu - delikatny dorsz smażony w cieście ze słodkimi migdałami i kwaśnym sokiem z cytryny. Nowość która wpisała się na stałe, ryba smakuje wyśmienicie.
30 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg filetów z dorsza
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Ciasto:
3 jajka
1,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
50g. migdałów w płatkach
1 łyżeczka soku z cytryny
Dorsz w cieście migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Oprószyć solą i pieprzem.
2.Ciasto: Migdały zblendować na sypki proszek.
Składniki ciasta połączyć razem ( Ma wyjść dwa razy gęstsze niż na naleśniki ew. dodać więcej mleka lub mąki)
3.Na patelni rozgrzać olej rzepakowy- dość sporo aby zakrywał do połowy rybę
Kawałki dorsza zanurzać w cieście, smażyć na rumiano z obu stron.
4.Osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze