Domowy kebab z surówką

4.49 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 55 min

Wolne chwile chętnie spędzam w kuchni i przyrządzam przysmaki, którymi delektuje się moja rodzina.

  • 55 min

Składniki:

  • ● 1/2 kg filetów z kurczaka
    ● 5 ogórków kiszonych
    ● 1/2 op. przyprawy kebab-gyros
    ● 2 cebule
    ● 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    ● olej
    Surówka:
    ● 1/2 kapusty pekińskiej
    ● marchewka
    ● cebula
    ● 2 ogórki kiszone
    ● 2 łyżki oleju
    ● sól, pieprz
    ● cukier
    ● ocet
    Sos:
    ● 2 łyżki jogurtu naturalnego
    ● 2 łyżki majonezu
    ● 1/2 op. przyprawy tzatziki
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Domowy kebab z surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy kebab z surówką - krok 1. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wkładamy mięso i ogórki. Posypujemy przyprawą i papryką. Smażymy kilkanaście minut.
  • 2. Surówka: kapustę kroimy w paski, a cebulę w kostkę. Marchewkę i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodajemy olej, sól, pieprz, cukier i ocet. Mieszamy.
  • 3. Jogurt mieszamy z majonezem i przyprawą. Mięso polewamy sosem. Podajemy z surówką i frytkami.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny Kebab będzie miał łagodniejszy smak, gdy zrezygnujemy z ogórków, cebuli i papryki. Wystarczy przyprawa kebab-gyros.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (140 ocen)

Kebab

To może cię zainteresować