domowy kebab w domowych chlebkach pita

4.47 (195 ocen)

  • 2 godz.

każdy lubi kebab, polecam przygotować moją wersję, jest pyszna.

  • 2 godz.

Składniki:

  • chlebki pita

    -1 kg mąki
    -1 kostka drożdży
    -łyżeczka soli
    -5-6 łyżek cukru
    -5 łyżek oleju
    -ok 2,5 szkl. ciepłej wody


    sos do kebaba

    -4 łyżki jogurtu naturalnego
    -3 łyżki ketchupu (ja daję łagodny ale jeśli lubicie możecie dać pikantny)
    -2 łyżki śmietany 18%
    -2 ząbki czosnku
    -pieprz do smaku


    mięso

    -ok 1 kg mięsa (może być łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa)
    -przyprawa do kebaba
    -ok 5 łyżek oleju

    SAŁATKA
    SAŁATKA DO KEBABA:

    -2 średniej wielkości sałaty lodowe
    -3-4 pomidory
    -ok 3/4 szkl śmietany 18%
    -2 opakowania sosów sałatkowych z koperkiem (np knorra lub z biedronki culineo)
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy kebab w domowych chlebkach pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chlebki pita 1. chlebki pita

    W 1 szkl ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier-odstawiamy na około 15 min.

    Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto
    W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo wodę. Ciasto ma być delikatne , nie klejące, pulchne i gładkie.
    Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na ok 25 min by wyrosło.

    Następnie dzielimy ciasto na małe kulki z tej porcji około 12-14 chlebków.
    Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 minutek do wyrośnięcia.

    Następnie nastawiamy piekarnik na 200 stopni.

    Bierzemy wyrośnięta kuleczkę i wałkujemy ją na płaski duży placek o grubości ok 0,5 cm.

  • pita 2. Placki dajemy na blaszkę (mi wchodzą 2) i pieczemy około 7-10 min w temperaturze 200 stopni.
  • sos jogurtowy 3. sos

    Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku :-) Sosik jest przepyszny :-)
  • mięso 4. mięso

    Mięsko kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju dość długo, by było miękkie,
    dodajemy dowolna ilość przyprawy ja dodaję około 2 łyżki
  • sałatka 5. sałatka

    Pomidory i sałatę kroimy, wsypujemy do miski.
    Sosy mieszamy ze śmietaną i dodajemy do sałaty
    Dokładnie mieszamy

    i pyszna sałatka gotowa :-)
  • kebab 6. Wszystkie składniki mamy gotowe więc:

    Bierzemy chlebek, rozcinamy tworząc kieszonkę, najpierw dajemy trochę sałatki, potem mięsko, i na mięsko trochę sosu, potem znów sałatkę, mięso, sos :-)

    Kebaby są bardzo pyszne i duuże , są hitem w mojej rodzinie, często je przygotowuję i Wam również polecam :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować