To pyszny pomysł na obiad, a chlebki możemy nadziać czym tylko chcemy i zajadać ze smakiem
4 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto na chlebki:
750 g mąki pszennej na pizzę
25 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru
nadzienie:
sałata - poszarpać
pieczone - rozdrobnione mięso z kurczaka
ogórek - pokroić w plasterki
cebula - pokroić w krążki lub pół-krążki
papryka - pokroić w paseczki
ketchup
sos czosnkowy
Domowy a'la kebab w chlebku pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniej wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, sól dodać olej, wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobić dość luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz. Ciasto podzielić na 8 części, ulepić kuliki i rozwałkować na placki albo ręcznie rozciągać. Gotowe placuszki odłożyć na papier do pieczenia na ok 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik i blachę (do pieczenia) rozgrzać do 220 stopni. Papier z plackami przełożyć na gorącą blachę i piec ok. 10 -15 min. Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu przecinamy placki, nadziewamy czym tylko chcemy i zajadamy ze smakiem.
Komentarze