Domowy chleb tostowy

5 (177 ocen)

  • 3 godz.

Uwielbiasz pyszne i chrupiące tosty, ale masz dosyć sztucznego, pełnego polepszaczy i konserwantów chleba? Jeśli tak, ten przepis jest właśnie dla Ciebie !

  • 3 godz.

Składniki:

  • 760 g mąki pszennej
    40 g drożdży
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka miodu płynnego
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    150 ml mleka
    250 ml wody

Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy chleb tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy tradycyjnie z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i mąki, zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy suche, a następnie mokre składniki, wlewamy wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Podłużną blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto, znów pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować