Uwielbiasz pyszne i chrupiące tosty, ale masz dosyć sztucznego, pełnego polepszaczy i konserwantów chleba? Jeśli tak, ten przepis jest właśnie dla Ciebie !
3 godz.
Składniki:
760 g mąki pszennej
40 g drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu płynnego
1 jajko
3 łyżki oleju
150 ml mleka
250 ml wody
Domowy chleb tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy tradycyjnie z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i mąki, zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy suche, a następnie mokre składniki, wlewamy wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Podłużną blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto, znów pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut.
Komentarze