Maślankowy placek rabarbarowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jest to ciasto, które dzięki swojemu delikatnemu smakowi podbiło kubki smakowe całej rodziny ! Placek jest słodki, wilgotny i maślany. Rabarbar świeży można zastąpić mrożonym i poczuć odrobinę lata nawet w środku zimy.

  • 50 min

Składniki:

  • 5 jajek
    3 szklani mąki pszennej
    1 budyń śmietankowy
    300ml maślanki naturalnej
    100 ml oleju lub 50 ml oleju+ 50 ml rozpuszczonego masła
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl cukru
    500g obranego rabarbaru
    2 łyżki miodu

Maślankowy placek rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy maślankę, cukier, tłuszcz i jajka, miksujemy przez 5 minut. Rabarbar kroimy, mieszamy z łyżeczką mąki oraz miodem. Ciasto wylewamy na blachę, a następnie posypujemy rabarbarem. Pieczemy ok. 45 minut - w zależności od piekarnika.

Porady

Zamiast rabarbaru możemy użyć śliwek, jabłek lub innych owoców sezonowych.

Komentarze

Podobne przepisy