Domowe pulpeciki

5 (198 ocen)

  • 30 min

Pomysł na obiad, alternatywa dla mięsa mielonego.

  • 30 min

Składniki:

  • Pulpeciki:
    mięso mielone (ja użyłam z rosołu: udko, kawałek wołowego)
    1 bułka
    1 jajko
    1 średnia cebula
    1/2 łyżeczki wegety
    1/2 łyżeczki pieprzu
    3-4 szczypty soli
    maggi
    tłuszcz do smażenia

    sos:
    1 cebula
    200g przecieru pomidorowego
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżeczki ketchupu
    1-2 łyżeczki śmietany kwaśnej
    1 łyżeczka mąki pszennej
    3 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki pieprzu,
    1/2 łyżeczki wegety
    sól, oregano, maggi
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Domowe pulpeciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naoczona bułka 1. Bułkę namoczyć w wodzie.
  • Przyrumieniona cebula 2. Cebulę pokroić w kostkę, przyrumienić na tłuszczu.
  • Mięso mielone 3. Mięso zmielić, dodać przyprawy, jajko i przyrumienioną cebulę, wymieszać.
  • Formowanie pulpecików 4. Z masy formować niewielkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  • Przyrumieniona cebula 5. Wykonać sos: Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, doprawić pieprzem i wegetą.
  • Do cebuli dodać koncentrat i przecier 6. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, ketchup. Dodać cukier, oregano.
  • Zabielic sos 7. W garnuszku rozmieszać mąkę w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i szczyptę soli, wymieszać, zahartować sosem i wlać do całości sosu. Zagotować.
  • Smażenie pulpecików 8. Pulpeciki usmażyć.
  • Pulpeciki w sosie 9. Usmażone pulpeciki wrzucić do sosu.

Porady

Pulpeciki podawać z ugotowanymi ziemniakami i dodatkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy Mięso Przecier pomidorowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować