Domowe lody bananowo-śliwkowe

0 (0 ocen)

Latem najczęściej sięgam po lody domowej roboty, naturalne i takie jakie lubię najbardziej.Ten przepis wymyśliłam sama, jest moim ulubionym.

Składniki:

  • -Banan (jeden, dojrzały)
    -Śliwki (duża garść)
    -Cukier (łyżeczka, można zastąpić miodem)
    -Cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe lody bananowo-śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana kroję na pół i wkładam do zamrażarki na ok. 3 godziny.
    Śliwki przecinam i usuwam pestki, następnie układam je w naczyniu żaroodpornym.
    Całość posypuję cukrem i skrapiam sokiem z cytryny.
    Piekę w temp. 120°C do momentu aż delikatnie się zeszklą i wypuszczą sok.
  • 2. Po upieczeniu odkładam do ostygnięcia, następnie mrożę ok. 3 godziny.
    Kiedy owoce się zamrożą blenduję je na gładką masę.
    Na koniec dodaję skórkę z cytryny, nadaję ona lodom niesamowity smak.

Porady

Zamiast śliwek możecie dodać takie owoce, na jakie macie ochotę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować