Domowa tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na naleśniki:
Do mąki dodajemy jajko, mleko sól i dwie łyżki oleju. Wszystkie składniki miksujemy na jednolita masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wylewamy porcje ciasta. Smażymy kilka minut by naleśniki były lekko rumiane po obu stronach.
2.Świeże dodatki:
Pomidory kroimy w plasterki a kapustę pekińską w paski.
3.Sos czosnkowy:
Do dużej śmietany dodajemy 3 łyżki majonezu. Następnie rozdrobnione ząbki czosnku i dodajemy do smaku Carry, sól, pieprz i cukier. Sos powinien odstać przynajmniej godzinę w lodówce by smak był intensywniejszy.
4.Farsz:
Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy jednocześnie paprykę i ogórki. Dusimy pod przykryciem kilka minut na małym ogniu. Dodajemy kukurydzę i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i Carry. Ponownie przykrywamy pokrywką i dusimy co jakiś czas mieszając. Farsz będzie gotowy gdy warzywa będą już miękkie.
5.Gdy już wszystko mamy przygotowane kładziemy naleśnik na talerz, smarujemy go naszym sosem czosnkowym, na środek kładziemy trochę kapusty pekińskiej, 2 plasterki pomidora, 2-3 łyżki farszu i na koniec odrobinę sosu. Naleśnik zawijam lub zamykamy go za pomocą wykałaczki tak jak ja to zrobiłam:)
Komentarze