Deser ryżowy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż opłucz pod bieżącą wodą. Dokładnie osącz.
2.W garnku zagotuj leko z cukrem waniliowym ( możesz dodac kawałek cynamonu do smaku). Wsyp ryż , wymieszaj. Gotuj około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij cynamon, ryż odstaw do ostygnięcia.
3.W misce utrzyj 2 łyżki masła z żółtkami. Wymieszaj z ostudzonym ryżem. Połącz z białkami ubitymi na sztywno i rodzynkami. Wymieszaj
4.Przygotowaną masę żyżową napełnij jedną dużą lub 4 mniejsze żaroodporne foremki. Piecz około 20 minut w temp. 180 st. Gotowy deser ostrożnie wyjmij z foremki i przełóż do deserowych miseczek. Możesz udekorowac plasterkami pomarańczy, paseczkami skórki pomarańczowej i małymi kawałkami cynamonu.
Komentarze