Portugalski deser ryżowy

2.25 (4 ocen)

Prosty i smaczny ryżowy deser :)Bardzo dobry również na zimno :)

Składniki:


  • 1 litr mleka
    2 łyżki startej skorki z cytryny
    100 g ryżu ( najlepszy taki specjalny "pudding rice" )
    70 g cukru
    5 jajek
    cynamon do dekoracji
Wystaw ocenę:

2.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Desery

Portugalski deser ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryz z mlekiem 1. Z podanej ilości mleka odlać 4 łyżki.
    Pozostałe mleko wlać do rondla, dodać skórkę z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać ryż i cukier. Rondel przykryć pokrywką i gotować przez około 30 minut .
  • przed zapieczeniem 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać z pozostałym mlekiem, dodać do gorącego ryżu, ale nie gotować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy ryżowej. Wymieszać delikatnie i
    przełożyć do miseczek. Posypać cynamonem i cukrem i wstawić na 5 minut do dobrze nagrzanego piekarnika (180 C ).
  • gotowy 3.
    Deser jest bardzo smaczny na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować