DOMOWE BELRISO CZYLI DESER RYŻOWY

4.43 (181 ocen)

  • 30 min

Jeśli jesteś miłośnikiem ryżu a do tego w wersji słodkiej to z pewnością przepis jest dla Ciebie!Łatwy, szybki i bardzo smaczny deser :)

  • 30 min

Składniki:

  • woreczek białego ryżu
    ok 1,5 szkl mleka
    1 szkl wody
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1/3 łyżeczki cynamonu
    wiśnie w cukrze (wedle uznania -może być dowolny dżem)
    do dekoracji kiw
Wystaw ocenę:

4.43 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe belriso czyli deser ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj w garnku wodę ze szczyptą soli. Kiedy zacznie się gotować wsyp ryż i gotuj co jakiś czas mieszając do momentu wyparowania wody. Podlej połową mleka i dodaj cukier, cukier waniliowy i cynamon.
  • 2. W między czasie w pół szkl mleka rozrób budyń.
  • 3. Kiedy mleko z ryżu wyparuje dodaj resztę która Ci została zamieszaj a po chwili (jeśli ryż jest już miękki - jeśli nie dodaj jeszcze trochę wody / mleka i czekaj aż zmięknie) wlej roztwór z budyniem i zagotuj.
  • 4. Odstaw do wystygnięcia.
    Na dnie naczynia ułóż wiśnie / dżem, przykryj je ryżem na mleku i udekoruj owocem.

Porady

Wiśnie można zastąpić dowolnym dżemem owocowym, innym owocem np. w alkoholu lub nawet czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować