Deser prosto z Włoch

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Dla każdego łasucha. Wyśmienity smak musu owocowego i serka mascarpone z bitą śmietaną. Uczta godna uwagi.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Opakowanie śmietanki kremówki (30% tłuszczu lub 36% tłuszczu)
    2 żółtka + 4 łyżki cukru pudru
    250 g serka mascarpone
    Paczka dowolnych mrożonych owoców
    2 łyżki miodu – jeśli nie mamy dostępnego miodu możemy zastąpić go cukrem pudrem :)
    Skórka z cytryny do ozdoby.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser prosto z włoch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie masy :
    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (można spróbować czy nie brakuje cukru, gdy uznamy, że będzie za mało słodkie dodać można jeszcze jedną łyżeczkę cukru pudru). Żółtka oddzielamy od białek. Powoli dodajemy serka mascarpone do śmietanki ciągle ubijając na wolnych obrotach, do połączonej masy serka i śmietanki dodajemy żółtka i ubijamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy masę w chłodne miejsce.
  • 2. Przygotowanie musu owocowego:
    Opakowanie mrożonych owoców z miodem podgrzewamy w garnku na małym ogniu od 3-5minut. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Szykujemy 4 pucharki i wkładamy nasze masy warstwowo – zróbmy tak, aby pierwszą warstwą był mus owocowy – wtedy do ozdobienia możemy użyć naszej masy z mascarpone i śmietanki. Możemy posypać startą czekoladką lub tak, jak ja to zrobiłam skórką z cytryny


  • 4. Wkładamy nasze już gotowe desery do lodówki do stężenia na 2-4godzin.

    Po upływie tego czasu zajadamy się:-)

    Smacznego!

Porady

1.Jak wiemy jajka mają specyficzny zapach, jeśli on nam przeszkadza możemy go zabić sokiem z cytryny - dodając do masy z mascarpone i śmietanki. 2. Aby dobrze ubić śmietankę najlepiej przyrządy do miksowania i miskę włożyć na 30 min do zamrażalnika przed ubiciem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować