CAVATELLI -domowy makaron z południa Włoch

  • wyświetlono: 3234 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Cavatelli to krótki, drobny makaron o zrolowanej krawędzi. Powstaje z mąki, wody i odrobiny soli. Podawany z sosami mięsnymi, warzywnymi, ale też i z rybnymi.

Maria da leccarsi le dita
  • 100min

Składniki

400 g mąki semola rimacinata
ok. 200 ml wody (ilość zależy od rodzaju i wilgotności mąki)
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

CAVATELLI -domowy makaron z południa Włoch

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie i dodawa powoli wodę. Najlepiej za pomocą widelca mieszać powoli wodę, zabierają po troszkę mąkę, aż do moment kiedy mąka i woda połączą się na tyle, że można kontunuować rękami. Zagniatać gładkie i sprężyste ciasto (konystencja ciasta na pierogi), uformować kulkę. Przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić żeby ciasto 'odpoczęło' (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.
  • Mój mąż mi zawsze pomaga:*2. Dwa sposoby *pracować na stolnicy lub drewnianej desce!):

    1)Oderwać kwałeczek ciasta, formować cieniutkie wałeczki o średnicy ok 5 mm, kroić na kawałeczki o długości ok 2cm. Docisnąć kawałeczek cista dwoma palcami (wskazujący i środkowy)i przeciągnąć go po stolnicy twrząc zrolowanie.

    2)Wałkiem rozwałkować ciasto na placki (w razie potrzeby podsypywać mąką), a następnie wykrawać nalepiej radełkim paski o szerokości ok 7mm, każdy z paseczków kroić na prostokąciki o długości ok 2 cm.
    Docisnąć lekko prostokącik palcami (wskazujący i środkowy)i przeciągnąć go po stolnicy twrząc zrolowanie.

    Układać makaron w odstępach na stolnicy lub ściereczce kuchennej podsypanej mąką .
  • image-1hvqjvw3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z odrobiną oliwy, wrzucić makaron i ugotować al dente.
    Przygotować ulubiony sos i Buon Appetito!

Porady

Mąka Semola Rimacinata, to mąka pszenna z twardej pszenicy durum (rimacinata= podwójnie mielona) w kolorze słomkowym i granulacie ziaren większym niż zwykła mąka. To zniej właśnie powstaję najlepszy włoski makarony, jest również doskonała do wypiekania chleba, pizzy itp.
Oryginalny przepis przewiduje mąkę semolę ale jeśli taką nie dysponujecie równie dobrze możecie zastąpić ją mąką pszenną 550 lub 650.

Surowy makaron można zamrozić. Cavatelli ależy ułożyć w odstępach na tace wysypanej mąką i wsadzić do zamrażalnika. Lekko podmrożony wsypać do woreczka, szczelnie zamknąć i przechowaywać w zamrażalniku. Jak gotować? Zamrożony makaron wrzucić do gotującej się osolonej wody i ugotować al dente.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamakaronmoj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatakuchnia wloskadomowy makaronmąka semola

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy makaron

Dodane przez: anka1988

Domowy makaron

Przepis jeszcze od babci, a wiadomo...

Domowy makaron

Dodane przez: rzelkazag

Domowy makaron

Jedni robią go z samej mąki i jajek,...

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Domowy makaron

Makaron samodzielnie zrobiony jest...

Domowy makaron

Dodane przez: ula243

Makaron domowy

Moja Mama byla u mnie w odwiedzinach...

Domowy makaron z jabłkami i cynamonem

Dodane przez: aj_aj

Domowy makaron z jabłkami i cynamonem

Makaron można kupić, przyrządzić,...

Makaron z domowym pesto

Dodane przez: tonajezyku

Makaron z domowym pesto

Ja wiem, że można dostać całkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE