Delikatna tarta serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy kawałeczki zimnego masła i dużym nożem, zagarniając do środka cały czas siekamy (staramy się unikać kontaktu ciasta z ciepłymi dłońmi).
Następnie dodajemy żółtka, sól oraz wodę i szybciutko wyrabiamy.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na dwie - trzy godziny do lodówki.
2.Po schłodzeniu rozwałkowujemy kruche ciasto na placek grubości mniej więcej 4 mm i wykładamy nim naoliwioną formę do tarty. Dociskamy, usuwamy nadmiar ciasta i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Na wierzch wysypujemy groch/ryż.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód przez piętnaście minut.
Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy jajka, starte ząbki czosnku oraz posiekany szczypiorek. Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach, natomiast mozzarellę drobno siekamy.
Dodajemy sery do miski i miksujemy na gładką masę. Farsz doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
3.Spód wyciągamy z piekarnika, usuwamy papier do pieczenia wraz z obciążnikami, wlewamy farsz i pieczemy jeszcze przez dziesięć minut.
W tym czasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy.
Przed podaniem posypujemy tartę skwarkami oraz świeżym szczypiorkiem.
Komentarze