Delikatna tarta adwokatowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kremowa i delikatna, rozpływająca się w ustach. Idealna na Wielkanocny stół :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 130 g masła
    • Szczypta soli
    • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
    • 175 g mąki pszennej
    • pół łyżeczki cukru pudru
    • 1 żółtko

    • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
    • 150 ml adwokatu
    • 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej

    • Dżem z czarnej porzeczki ( lub innego kwaśnego owocu)
    • 300 ml śmietany kremówki 36%
    • 3 łyżki cukru pudru
    • trochę podprażonych płatków migdałowych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Tarty Desery Alkohole

Delikatna tarta adwokatowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Ciasto owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 2h lub w zamrażarce ok. 30 min.
  • 2. Formę na tartę lub tortownicę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką
  • 3. Ciasto zetrzeć na tarce i wykleić nim formę ( zrobić ok. 2cm brzegu)
  • 4. Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, piec ok. 30-40 min aż ciasto będzie rumiane.
  • 5. Serek mascarpone i advocat zmiksować bez grudek. Dodać białą czekoladę i zmiksować do połączenia.
  • 6. Wystudzony spód posmarować dżemem. Na to wyłożyć masę adwokatową. Schłodzić w lodówce ok. 12h
  • 7. Przed podaniem ubić kremówkę dodając cukier puder. Wyłożyć na tartę. Udekorować płatkami migdałowymi. Smacznego :)

Porady

Należy uważać dodając czekoladę by nie była gorąca, ponieważ krem może się zważyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować