DELICJA Z SEREM I JABŁKAMI

4.96 (201 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Ciasto z kruchymi plackami. Przełożone gotowanym serem i jabłkami. Ciasto jest bardzo pyszne. Jest to stary mój przepis, lecz przerobiony.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    -600 g. mąki
    -1 szklanka cukru pudru
    -3 jajka
    -3 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy
    -400 g. margaryny
    -szczypta soli

    masa serowa:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -4 żółtka
    -1 szklanka cukru
    -200 g. masła
    -1 budyń cytrynowy
    -1 budyń czekoladowy

    masa jabłkowa:
    -1 kg. jabłek obranych i startych na tarce
    -1/2 szklanki cukru
    -2 łyżki masła
    -2 galaretki czerwone (tutaj truskawkowa i pomarańczowa)
    -2-3 łyżki wody

    polewa czekoladowa:
    -4 łyżki cukru
    -2 łyżki kakao
    -ok. 3 łyżek wody
    -1/4 kostki margaryny
    -1/2 gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.96 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Delicja z serem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto-Zmiksować jaja z pudrem ,margaryną i solą. Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto, podzielić na 4 części.
  • przenoszenie ciasta 2. Rozwałkować każdy i przenieść na blaszkę 30x37. Tu miałam 30x40, ale nie wałkowałam na całą blachę.
  • nakłucie ciasta 3. Nakłuć ciasto w blaszce.
  • po upieczeniu 4. Piec w 175* 10-13 min. (ciasto bardzo cieniutkie.)
  • spód ciasta 5. Jeden placek ułożyć w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • przygotowanie do masy serowej 6. Do dwóch miseczek, dać po 2 żółtka i po 1/2 szklance cukru. Zmiksować jedną i drugą.
  • masa serowa,przygotowanie 7. Ser rozdzielić do dwóch miseczek z koglem moglem. Przesiać do jednej budyń cytrynowy do drugiej czekoladowy.Zmiksować w obu miseczkach.
  • masa serowa ciemna 8. Włożyć do garnka połowę masła, roztopić. Wlać masę serową ciemną, wymieszać i na wolnym ogniu z uchyloną przykrywką, zagotować, lecz bokiem mieszać. Ostrożnie mieszając, bo może pryskać, lubi się przypalić. Masę gorącą wyłożyć na pierwszy placek.
  • kruchy placek 9. Przykryć drugim plackiem.
  • masa serowa biała 10. Z masą serową białą tak samo postąpić jak z ciemną. Wyłożyć na ciasto.
  • 3 placek 11. Przykryć ciastem.
  • jabłka 12. Masa jabłkowa - Jabłka obrać pokroić, potem zetrzeć na tarce jarzynowej.
  • smażenie jabłek 13. Do garnka włożyć masło, dodać jabłka, cukier, wodę i smażyć z 10 minut. Odstawić i zaraz wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ostudzić do lekkiego tężenia.
  • masa jabłkowa 14. Wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
  • ostatni kruchy placek 15. Przykryć ostatnim plackiem.
  • polewa czekoladowa 16. Polewa-Rozmieszać kakao z cukrem, potem wodą na papkę. Wstawić miskę nad parę, mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać margarynę, potem czekoladę w kostkach, mieszać do rozpuszczenia. Ciepłą rozsmarować po placku.
  • dekoracja 17. Białą czekoladę roztopić nad parą i polać placek ''za nitką''.
  • kostka ciasta 18. Ciasto kroić na drugi dzień.
  • moje wypieki 19. Moja delicja:
    i testowane, ciasto maślankowe z wiśniami:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-maslankowe-z-wisniami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować