DELICJA Z JABŁKAMI I SEREM

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo delikatne, pyszne ciasto z trzema kruchymi plackami. Placki przełożone masą serową i jabłkową. Placek na górze z pianką truskawkową.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -4,5 szklanki mąki
    -1,5 szklanka cukru
    -3 jajka
    -3 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy
    -1,5 masła-375 g.

    masa serowa:
    -60 dkg. sera
    -3 żółtka
    -1 cukier waniliowy
    -5 łyżek cukru
    -1/2 masła-125 g.
    -1 budyń
    -1/2 szklanki mleka

    masa jabłkowa:
    -1 kg. jabłek
    -ok.1 szklanka cukru(zależy jak kwaśne są jabłka)
    -1 cukier waniliowy + cynamon
    -1 kisiel wiśniowy
    -1/2 szklanki wody.

    pianka jogurtowa:
    -2 galaretki truskawkowe
    -0,5 l. wody
    -2 duże jogurty truskawkowe-800 g.

    esy-floresy:
    -1/2 polewy czekoladowej ok.50 g.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Pianka Placki

Delicja z jabłkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać tam mąkę z proszkiem, wymieszać i zagnieść. Podzielić na 3 części.
  • wałkowanie 2. Rozwałkować każdy na wielkość blaszki tj. 30x40.
  • przed pieczeniem 3. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • po upieczeniu 4. Piec ok.17-20 min. w 175*C.na złoty kolor.Następne dwie części ciasta, upiec tak samo.
  • spód placka 5. Jeden placek włożyć do wysokiej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • masa serowa 6. masa serowa-Masło roztopić w garnku. Ser zmiksować z jajkami i cukrem, dodać do masła. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając.Budynie rozmieszać z mlekiem i wlać do sera. Mieszać parę minut aż zacznie pyrkać,do zgęstnienia.Masę gorącą wyłożyć na placek.
  • 2 placek 7. Przykryć drugim plackiem.
  • masa jabłkowa 8. masa jabłkowa.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Kisiel rozmieszać z wodą. Jabłka z cukrem i cynamonem usmażyć, wlać kisiel i zagotować. Gorące rozsmarować na drugim placku.
  • 3 placek 9. Przykryć trzecim plackiem i schłodzić.
  • pianka 10. pianka-Galaretki rozpuścić we wrzątku. Ostudzić do lekkiego tężenia. Zmiksować jogurty z tężejącymi galaretkami i wyłożyć na górę placka.
  • esy-floresy 11. esy-floresy- Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu i polać ciasto w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jogurt Jabłka Masa serowa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować