Dango – pieczone ryżowe kulki z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę ryżową wsypujemy do miski. Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy 120ml wody. Wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby
dolewamy wody lub dosypujemy mąki. Następnie zagniatamy ok. 3 minut. Formujemy 32 kulki. Układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy do miękkości (ok. 10 minut).
2.Na patyki do szaszłyków nabijamy po 4 kulki. Pieczemy (z włączoną funkcją grilla) 5 minut w temp. 180 ˚C.
3.Przygotowujemy sos: sos sojowy mieszamy z 5 łyżkami wody i cukrem. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z 2 łyżkami wody. Mieszając, gotujemy,
aż powstanie gęsty sos. Dango układamy na talerzu,polewamy sosem. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Komentarze