Dango – pieczone ryżowe kulki z sosem

4.49 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Kulki będą kolorowe, jeśli dodamy do nich barwniki, np. sproszkowaną japońską zieloną herbatę lub paprykę.

  • 60 min

Składniki:

  • 3/4 szkl. mąki ryżowej
    1/2 szkl. cukru
    2,5 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Dango – pieczone ryżowe kulki z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dango – pieczone ryżowe kulki z sosem 1. Mąkę ryżową wsypujemy do miski. Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy 120ml wody. Wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby
    dolewamy wody lub dosypujemy mąki. Następnie zagniatamy ok. 3 minut. Formujemy 32 kulki. Układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy do miękkości (ok. 10 minut).
  • 2. Na patyki do szaszłyków nabijamy po 4 kulki. Pieczemy (z włączoną funkcją grilla) 5 minut w temp. 180 ˚C.
  • 3. Przygotowujemy sos: sos sojowy mieszamy z 5 łyżkami wody i cukrem. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z 2 łyżkami wody. Mieszając, gotujemy,
    aż powstanie gęsty sos. Dango układamy na talerzu,polewamy sosem. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ryżowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować