Dango

4.52 (155 ocen)

  • 40 min

Dużo interesuję się Krajem Kwitnącej Wiśni. Dlatego gdy zaczęłam szukać jakiś prostych i szybkich przepisów na japońskie dania znalazłam dango. Trochę zmodyfikowałam ten przepis żeby był jeszcze prostszy ale tym samym nie stracił na pysznym smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki ryżowej
    1/3 szklanki wody

    Sos:
    1 szklanka cukru
    2 łyżki sosu sojowego
    2/3 szklanki wody
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Inne:
    Patyczki do szaszłyków
Wystaw ocenę:

4.52 (155 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Dango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłą wodę i ugniatamy ciasto. Masa musi być elastyczna, jeśli po kilku minutach ugniatania taka nie jest-dodajemy trochę wody.
  • 2. Dzielimy ciasto na pół, następnie znów na pół, tak abyśmy uzyskali cztery kawałki ciasta. Następnie tworzymy kuleczki. Z każdego kawałka powinny wyjść ok. 4 kuleczki.
  • 3. Duży garnek zalewamy wodą, lekko solimy i wstawiamy na palnik. Czekając aż woda się ugotuje możemy zrobić sos.
  • 4. Do małego garnuszka wrzucamy cukier, sos sojowy i wodę. Na małym ogniu czekamy aż się zagotuje, cały czas mieszając. Do małej miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do niej kilka łyżeczek naszego sojowego karmelu. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy z powrotem do garnka. Mieszamy aż sos uzyska gęstą konsystencję. Jeżeli przybierze konsystencję miodu- dolewamy odrobinę wody.
  • 5. Gdy woda w garnku już się zagotuje, wrzucamy dango. Gotujemy ok. 4 minuty. Jeśli po tym czasie są miękkie- wyjmujemy do miski z zimną wodą i po chwili przerzucamy do durszlaka, aby spokojnie się wysuszyły.
  • 6. Ostatni etap przygotowania dango polega na nadzianiu kulek na patyczki do szaszłyków (po 3 na jeden patyczek) i polaniu ich sosem sojowym.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Dango – pieczone ryżowe kulki z sosem

To może cię zainteresować